Tips voor het verkopen van je piano

Tips voor het verkopen van je piano

Ik heb inmiddels 2 blogs (1,2) volgeschreven met tips voor het kopen van een piano, maar het is voor veel mensen ook een raadsel wat zij voor hun piano moeten vragen. Daarom nu een aantal tips voor het verkopen van je piano. Of misschien een betere vraagstelling: “Kan ik iemand nog gelukkig maken met mijn piano?”

Uiteraard kan iedere pianostemmer wel wat vertellen over je piano. Dus als de piano bij jou regelmatig gestemd wordt is de makkelijkste weg advies vragen aan de pianostemmer. Hij kent je instrument door en door. Weet wat er aan onderhoud aan gedaan is en wat er nog moet gebeuren. Het grote voordeel is dat hij vaak ook een bestemming weet voor uw piano. De meeste pianostemmers hebben wel een paar klanten waar voor zij hun ogen open houden voor een beter instrument.

Dan heb je ook de piano die niet onderhouden wordt. Dat is wellicht de piano die al tientallen jaren bij jou in de hoek van de kamer staat. Of de piano die is achter gebleven bij een erfenis. Voor de piano weet jij geen mooie bestemming en je hebt geen idee wat voor piano het is en wat de waarde is.

Het is altijd lastig om zonder de expertise van een pianostemmer de waarde te bepalen, maar je kan met de volgende vuistregels misschien wel inschatten of je er überhaupt iemand blij mee kunt maken.

De bovendemper piano.

Dit zijn de echte oude jongens. Meestal vallen de kasten op door veel sierlijk houtsnijwerk mooi fineer en kandelaars voor kaarsen. Je herkent hem echter alleen door in de piano te kijken. De bovendemper is een voorloper van het moderne pianomechaniek en de meeste pianofabrikanten zijn hiermee gestopt voor 1910. De nieuwe mechanieken met de dempers onder de hamers dempte namelijk veel beter en waren ook goedkoper te produceren. Dit is een van de laatste verbeteringen in de evolutie van de piano. Deze piano’s daar doe je niemand een plezier mee. Ze galmen storend, zijn vaak niet goed te stemmen en zijn bijna altijd ver over hun houdbaarheid heen. Lees hier hoe je een bovendemper herkent!

Bovendemper mechaniek piano
Piano met het verouderde bovendemper mechaniek. De dempers van de snaren zitten boven de hamers.

De antieke piano.

In tegenstelling tot andere instrumenten of spullen is antiek altijd een negatieve eigenschap van een piano. De piano heeft honderden bewegende delen en vangt duizenden kilo’s trekkracht van snaren op. Hou ouder dit wordt hoe slechter dit allemaal gaat functioneren. Je kan een piano in dit geval vergelijken met een auto. Wil jij de weg op met een auto uit 1900? Met een antieke piano maak je dus zelden iemand blij.

tips verkopen pianoDe Russische piano.

In de jaren 60/70 zijn er een aantal merken piano’s geproduceerd in Rusland. (tegenwoordig Oekraïne) Dit zijn een handjevol merken die nooit gemaakt zijn om langer te werken dan een jaartje of 20. De meeste piano’s werkte een aantal jaren na aanschaf al niet meer. Als ze nog niet ingestort zijn kan het zijn dat deze piano nog in jou woonkamer staat. Het betreft de merken Cherny, Tchaika, Irmbach, Alexander Irmbach, Estonia, Bechner en er zijn nog een aantal merken die hun piano’s tijdelijk in deze fabrieken hebben laten maken. De pianostemmer herkent ze meteen.

Deze piano is onverkoopbaar. Hier doe je niemand een plezier mee.

De lang niet onderhouden piano.

piano in schuurAls je geen kort lijntje hebt met je pianostemmer betekend dat waarschijnlijk dat je piano onder deze categorie valt. Vaak is dat geen goed teken. Bij een piano is het belangrijk dat deze op toon gehouden wordt. Als dat niet gebeurt zakt de piano steeds verder in toon. Het kan dan voorkomen dat hij niet meer op toon te stemmen is. De snaren zijn niet meer gewend aan de hoge trekkracht en zullen breken. Ook het mechaniek heeft regelmatig onderhoud nodig. Zonder onderhoud slijt het op de verkeerde plekken. Dat betekend vaak kostbare reparaties.

In dit geval zadel je de nieuwe eigenaar dus op met hoge reparatie- en stemkosten. Zelfs als de piano gratis is.

Vergelijken op internet.

Stel je voor er staat merk X op je piano. Met een paar zoekopdrachten kom je erachter dat merk X als occasion tussen de 3000 en 4000 euro op brengt bij pianowinkels. Dat zegt niks over piano X bij jou in de woonkamer. De occasions  bij pianowinkels zijn in topconditie gebracht door technici. Dat kost geld voor de pianowinkel en moet doorberekend worden in de piano. Ook het winkelpand, secretaresse, verwarming, lease-auto en belastingdienst kosten geld voor de pianowinkel.

De staat waarin de piano zich bevind is altijd belangrijker dan het merk wat erop staat.

Afscheid nemen van de piano

Eigenlijk is dit vaak de moeilijkste stap. Piano’s staan vaak meerdere generaties in een huishouden en wordt doorgegeven aan de kinderen. De piano is daardoor een onderdeel geworden van de jeugd en er kleven vaak leuke herinneringen aan. Ook een piano heeft een bepaalde levensduur en die is op een bepaald moment over. Op het moment dat de piano versleten is zit er dan niets anders op om de piano te bedanken en hem zijn rust gunnen. Dit voelt vaak moeilijk, want dit geeft het gevoel dat je iets van je jeugd weg gooit, maar hij heeft zijn taak volbracht.

Expertise is te koop en niet duur.

Ik zeg het vaker. Het is een kleine moeite om een pianostemmer te bellen en de piano te laten beoordelen. Dan weet u precies wat de beste bestemming voor uw piano is en voor welke prijs.

Snel meer weten over je piano? Volg deze flowchart!

Ik wil van mijn piano af flowchart