De goedkope of gratis piano

De goedkope of gratis piano

goedkope gratis piano

Regelmatig word ik gebeld door mensen met een nieuwe piano. Vaak is deze piano voor weinig gekocht op marktplaats of meegenomen in de lokale kringloop. Daar wemelt het namelijk van de goedkope of zelfs gratis piano’s.

Kan je voor zo’n klein bedrag wel een miskoop doen?

…..Vaak wel.

“Moet nog wel gestemd worden”

Bij bijna iedere Marktplaats advertentie staat het erbij. Een bijzinnetje dat doet vermoeden dat de piano in prima staat is en met een stembeurt er weer jaren tegenaan kan. Dit is niet omdat de verkopers u willen oplichten, maar vaak is het onwetendheid. Immers elke keer als de pianostemmer was geweest speelde hij weer prima en klonk hij mooi. Wat mensen niet altijd op valt is dat de pianostemmer tijdens zijn stembeurt onderdelen bijstelt, repareert en afregelt. Hij pleegt dus eigenlijk onderhoud. Als een piano regelmatig gestemd wordt dan heeft hij dus ook regelmatig onderhoud.
Voordat een piano op Marktplaats terecht komt heeft hij vaak al jarenlang onaangeroerd in de hoek van de kamer gestaan. De stemmer hoefde niet meer te komen, want hij werd immers toch niet meer gebruikt…

Daarnaast heeft iedere piano een stembeurt nodig na een verhuizing. De piano zal een paar weken na de verhuizing kraaiend vals zijn in verband met het wennen aan het nieuwe huis-klimaat. Het zinnetje “moet nog gestemd worden” is dan ook een vreemde mededeling en zegt waarschijnlijk veel over de manier waarop hij onderhouden is.

Mijn kinderen willen piano leren spelen, een gratis piano om te beginnen is dan toch prima?

Die hoor ik ook wel eens, of zelfs: Als ze het op deze kunnen dan kunnen ze het op een goede piano al helemaal! Een piano die niet goed functioneert werkt tegen in de ontwikkeling. Dat zou zonde zijn, want er is natuurlijk niks mooier dan pianospelen. Ter vergelijking: Als mijn kinderen op tennis gaan en ik geef ze een speelgoedracket dan zijn zij het waarschijnlijk na 2 lessen zat.

gratis pianoIs stemmen niet voldoende dan?

Vaak is het stemmen van dit soort piano’s niet voldoende om op de piano te kunnen musiceren. De piano heeft namelijk vrijwel altijd al een leven achter de rug. Een redelijke piano gaat zo’n 50 jaar met goed onderhoud mee. Dan worden de mankementen en kosten steeds groter. De kosten van reparatie overstijgen al snel de waarde van de piano.

Het kan nog erger…..

Regelmatig sta ik bij een nieuwe klant te vertellen dat de piano niet meer gestemd kan worden. De piano is dan al verhuisd, heeft een plekje gekregen in de woonkamer, de eerste pianolessen voor de kinderen zijn ingepland en in sommige gevallen is er ook nog geld betaald voor de piano. U snapt dat dit soort slecht-nieuws-gesprekken ook voor mij als pianostemmer niet fijn zijn.

Niet alle goedkope / gratis piano’s zijn troep!

Zoals met alles in het leven zijn er uitzonderingen op de regel. Ik raad daarom aan om niks aan het toeval over te laten en voor het verhuizen of aanschaffen van een dergelijke piano eerst de pianotechnicus er naar te laten kijken. Dit is vaak al tegen voorrijkosten mogelijk.

Er is niet voor niks een gezegde “alle waar naar zijn geld”.