Hoe herken ik een bovendemper

Hoe herken ik een bovendemper?

Hoe herken ik een bovendemper?

Een bovendemper herkent u aan de lat boven de hamers. Aan deze lat zitten de dempertjes die de snaren dempen na het aanslaan van een noot. Bij een modern mechaniek ziet u vanaf de bovenkant eerst de hamers en de dempers zitten verstopt onder de hamers. Het kan ook voorkomen dat er nog een moderator (vilten dempstrook) boven de hamers hangt.

Wat is het verschil?

De "bovendemper" is makkelijk gezegd de voorloper van het moderne pianomechaniek en wordt sinds +/- 1910 niet meer gemaakt. Dit omdat de nieuwe manier van dempen (onder de hamers) velen malen beter werkt.

Kunt u deze voor mij stemmen?

Dit soort piano's stem ik liever niet. Meestal zijn er extra reparatie werkzaamheden nodig om de piano te kunnen stemmen. Dit brengt extra tijd en kosten met zich mee die niet in verhouding staan met de waarde. De piano's staan vrijwel altijd te laag gestemd, omdat ze de trekkracht van de huidige toonhoogte niet aan kunnen en stempennen zitten vaak te los.

Ook gestemd klinken deze piano's zelden mooi en vanwege het verouderde dempersysteem heb je altijd te maken met "nagalmende toetsen".

Het stemmen van deze piano's geven mij dus geen voldoening, maar ook de klant niet.

bovendemper

Zijn er uitzonderingen?

Jazeker! Ibach en Bluthner hebben mooie bovendempers gemaakt. Deze klinken wel mooi mits ze onlangs (< 20 jaar) een goede restauratie of revisie hebben gehad.

 

Sinds 1910 niet meer gemaakt? Dan heeft mijn piano dus historische waarde?

Helaas, piano's hebben geen antiek waarde. Piano's worden ieder jaar minder waard. Bij niet gerenommeerde merken kan je de piano na zo'n 40 a 50 jaar afschrijven.