Hoe herken ik een bovendemper

Hoe herken ik een bovendemper?

Hoe herken ik een bovendemper?

Een bovendemper herkent u aan de lat boven de hamers. Aan deze lat zitten de dempertjes die de snaren dempen na het aanslaan van een noot. Bij een modern mechaniek ziet u vanaf de bovenkant eerst de hamers en de dempers zitten verstopt onder de hamers. Het kan ook voorkomen dat er nog een moderator (vilten dempstrook) boven de hamers hangt.

Wat is het verschil?

De "bovendemper" is makkelijk gezegd de voorloper van het moderne pianomechaniek en wordt sinds +/- 1910 niet meer gemaakt. Dit omdat de nieuwe manier van dempen (onder de hamers) velen malen beter werkt.

 

Kunt u deze voor mij stemmen?

Ik kan het wel, maar doe het liever niet. Doordat het extra tijd kost om bij de snaren te komen voor het af dempen tijdens het stemmen. Heeft u al snel te maken met een meerprijs. Daarnaast vergt het mechaniek altijd extra werk vanwege de hoge leeftijd. (toetsen en onderdelen die weigeren, klapperen of breken). De belangrijkste reden waarom ik het liever niet doe is omdat een gestemde bovendemper piano ook belabberd klinkt. Het kost dus extra geld en tijd en het resultaat is zelden mooi.

bovendemper

Zijn er uitzonderingen?

Jazeker! Ibach en Bluthner hebben mooie bovendempers gemaakt. Deze klinken wel mooi mits ze onlangs een restauratie of revisie hebben gehad.

 

Sinds 1910 niet meer gemaakt? Dan heeft mijn piano dus historische waarde?

Helaas, bij piano's wordt de piano ieder jaar minder waard. Bij niet gerenommeerde merken kan je de piano na zo'n 40 a 50 jaar afschrijven.