Steinway & Sons concertvleugel revisie

Steinway & Sons concertvleugel reviseren (video)

Het vlaggenschip van Steinway & Sons is de concertvleugel. Ook wel “model D” genoemd. Met een lengte van 274 cm maakt deze vleugel altijd indruk vanwege zijn grote en diepe toon. Dit komt omdat de bassnaren extra lang zijn, maar ook omdat de zangbodem groter is. Een grotere zangbodem is beter in staat om lagere registers weer te geven en ook het volume van de hele vleugel is hoger.

Steinway & Sons concertvleugelEen ander voordeel van zijn lengte is de lengte van de toetsen. Doordat het ideale aanslagpunt van de hamers op de snaren dieper in de vleugel ligt, moet de lengte tussen de bespeler en de hamerkop overbrugt worden met extra lange toetsen. Dit heeft een aantal voordelen wat betreft touché. Over al deze voordelen heb ik een aparte blog geschreven: De voordelen van een lange toets

Met al deze voordelen is de vleugel een zeer geschikte kandidaat voor de serieuzere concertpodia. Voor een nieuwe Steinway D vleugel mag er echter wel een flinke zak geld meegenomen worden, want een nieuwe Steinway concertvleugel tikt tegenwoordig de 200.000 euro aan. Voor dat bedrag krijg je wel een snoepreisje naar de fabriek waar je er zelf een mag uitzoeken. (Als ze er meer dan een hebben staan op dat moment)

Een tweedehands Steinway & Sons concertvleugel

Voor de serieuze pianist die wel de voordelen van deze vleugel weet te waarderen, maar geen 200k heeft liggen is er gelukkig de tweedehands markt. De Steinway D vleugel is vanwege zijn lengte en grootte toon relatief goedkoop. Niet iedereen kan deze vleugel kwijt in zijn woonkamer en de meeste concertpodia wisselen niet jaarlijks van vleugel. Daardoor vind je deze concertvleugel tweedehands soms al rond een kwart van de nieuwprijs.

Concertvleugels worden vaak veel gestemd en goed onderhouden. Dat klinkt natuurlijk goed als je er een tweedehands wil kopen, maar niets is minder waar. Vaak worden de concertvleugels vervangen als er groot onderhoud nodig is. Met een kwart van de prijs heb je dan wel een Steinway concertvleugel, maar wel een die waarschijnlijk helemaal op is en nieuwe onderdelen nodig heeft.

Meer over het kopen van een Steinway? Lees: Tips voor het kopen van een Steinway & Sons

Concertvleugel revisie

Steinway & Sons concertvleugel revisieGelukkig zijn er een aantal goede bedrijven in Nederland die in dit geval de vleugel weer in nieuwstaat kunnen krijgen. De kwaliteit van de revisies verschillen wel. Er zijn bedrijven die de vleugel al snel doorschuiven naar de Steinway fabriek of naar restauratie fabriekjes in Polen of Tsjechië. Dat is niet per definitie slecht, maar ze zijn niet in alles even goed. Andere bedrijven hebben meer mogelijkheden binnenshuis en kunnen daardoor vaak de lat wat hoger leggen.

Ook de prijs kan verschillen en die staat vaak niet gelijk aan de kwaliteit. Zo zijn er een aantal zelfstandige all-round pianotechnici die voor een zeer nette prijs de vleugel op een hoger niveau kunnen tillen dan dat hij ooit was. Maar er zijn ook prijzige (zelfbenoemde “Steinway-trained/certified/experts”) pianotechnici, die met originele Steinway onderdelen je vleugel ambachtelijk kunnen vernielen.

Meer over reviseren, restaureren of onderdelen vervangen? Lees: Verschil tussen restaureren en reviseren 

Belangrijkste is de wens en portemonnee van de pianist. Wat vind je nu belangrijk? En wat wil je in de toekomst aanpakken aan de vleugel? Laat je goed informeren, en bekijk ondertussen een uitgebreide video van deze Steinway D revisie: