Hamerkoppen schuren van de piano

Hamerkoppen schuren van de piano

De hamerkoppen bepalen voor een groot gedeelte de klank van het instrument. Deze bestaan uit een houten kern met daaroverheen vilt geperst. Het gewicht van de hamer, de houten kern, de persing en het soort vilt hebben allemaal invloed op de toon. Van uit de fabriek worden de hamerkoppen van een (kwaliteits)piano geïntoneerd. Dit is prikken met naalden in de vilten kop, met als reden de piano aangenaam en regelmatig te laten klinken. Een vak apart en leuk om te doen. Je kan een piano hiermee verwennen.

Na een aantal jaren spelen veranderd de klank van de piano. Doordat er veel gespeeld wordt wordt het vilt op de plek van de snaren ingedeukt en de hamers gaan daardoor feller en harder klinken. Dit is meestal het moment voor een onderhoudsbeurt. Het mechaniek wordt daarbij weer optimaal afgesteld en de hamers verdienen dan ook wat aandacht.

Er zijn verschillende manieren om de groeven uit de hamers te verwijderen:

  • Stomen: De hamers worden met een natte doek en een strijkijzer gestoomd. Het vilt zet zichzelf weer op en de hamer komt redelijk terug in zijn oorspronkelijke vorm.
  • Prikken en kloppen: De hamers met een dikke naald grondig prikken op het aanslagpunt en vervolgens het vilt met een bolkophamer terug in model kloppen.
  • Hamerkoppen schuren: Een laagje vilt van de hamers verwijderen door middel van schuren.

De methode die het beste werkt voor een hamerkop verschilt per piano.

De Feurich piano

In deze blog ga ik hamerkoppen van een Feurich piano schuren, opnieuw voor-intoneren en op locatie afregelen, stemmen en intoneren. Deze piano klonk erg fel en door de verlopen afregeling was het extra moeilijk om zacht te spelen. Feurich is juist een instrument met een zeer goed mechaniek en bij uitstek een piano om alle nuances mee te kunnen maken. Een klus die ik graag met beide handen aanpak!

Het mechaniek gaat mee naar de werkplaats en ik nummer de hamertjes op de hak. Mocht er een keer iets uit mijn handen glijden dan weet ik altijd de volgorde nog. Ik maak de repetitieveertjes en de trekbandjes los en nu kan ik zonder problemen de hamers uitschroeven en op volgorde in de bak leggen.

De hamers klem ik vervolgens in een handig stuk gereedschap. Hierdoor heb ik alle hamers netjes op een rij en kan ik de koppen zeer netjes recht en uniform schuren. Ik schuur het vilt tot net onder de groeven. Ik heb hierdoor weer een hamer die lijkt alsof hij uit de fabriek komt.

De hamers worden weer teruggeschroefd en de afspraak voor het terugbrengen wordt gemaakt.

Op locatie

De rest van de werkzaamheden heb ik de piano bij nodig dus dit wordt op locatie gedaan. Ik regel het mechaniek weer optimaal af zodat alle nuances weer mogelijk zijn. Vervolgens ga ik aan de slag met de hamers en intoneer ik de hamers. Hierdoor krijgt hij zijn warme “Duitse klank” weer terug.

Voor de liefhebbers heb ik ook bewegend beeld.

Heeft u het idee dat u niet meer het uiterste uit uw piano of vleugel kan halen is de toon te hard of fel en zitten er diepe groeven in de hamers. Doe uzelf niet te kort, een onderhoudsbeurt doet wonderen voor uw piano!