PTD – Precision Touch Design

PTD maakt het mogelijk het mechaniek en zijn eventuele tekortkomingen in kaart te brengen en te verbeteren. Daardoor wordt de vleugel perfect gelijkmatig en voorspelbaar.

PTD - Precision Touch Design

Achtergrond van Precision Touch Design

Hoe kan het toch dat een ogenschijnlijk identieke vleugel van dezelfde grootte, merk en opvolgend serienummer zo verschilt in speelaard en geluid?

Traditioneel zijn vleugel mechanieken (ook van gerenommeerde merken) gebouwd of gerestaureerd zonder veel aandacht te besteden aan het gewicht van onderdelen of de verhoudingen.
Het neergaande gewicht van de toets (50 gram) zou namelijk te regelen zijn door toevoeging van lood aan de voorzijde van de toets.  Deze methode hanteert een meting met een langzame (statische) beweging. Echter, een pianist speelt dynamisch (hard en zacht en alles er tussenin). Met veel lood in de toets, gaat deze wellicht naar beneden met 50 gram, maar bij dynamisch spel gaat massa-traagheid een grote rol spelen.

Pianisten leren en studeren het piano spelen op een manier dat ze zich altijd aanpassen aan het instrument. Te veel massa (traagheid) in het mechanische systeem van de piano zal bij kortstondig spel niet direct opvallen. Op de langere termijn kan het leiden tot ernstige schade aan spieren, gewrichten en zenuwen. In het slechtste geval tot arbeidsongeschiktheid!

Tijdens dynamisch spel is het belangrijker te kijken naar de hefboom werking van de toets. In plaats het lukraak toevoegen van lood om een statisch neergaand gewicht te realiseren van 50 gram. Anders verwoord: Het is vrij makkelijk een zwaar gewicht op een wip (toets) langzaam omhoog en omlaag te krijgen, maar zeer moeilijk in een snelle beweging. Het veranderen van de hefboomwerking is in dit geval cruciaal.

De Amerikaan David Stanwood heeft de afgelopen 30 jaar honderden vleugels opgemeten en deze vergeleken. Uiteindelijk heeft hij een perfecte verhouding van balans (PTD)  in het mechaniek geschetst en hoe deze te bereiken. Met behulp van de PTD methode is het mogelijk om exact het resultaat van een mechaniek revisie/restauratie te bepalen.

Voordelen voor de pianist

  • Een gelijkmatig toucher.
  • Een gelijkmatigere toon.
  • betere controle over de toon vanwege de juiste overbrengingsverhouding.

Kortom, u hoeft u niet meer (onbewust) aan te passen aan het instrument. U kunt zich bezighouden met het belangrijkste wat er is: Muziek maken!

Precision Touch Design voor een nieuw instrument?

Piano fabrikanten bouwen piano's en vleugels op een diep verankerd traditionele en ambachtelijke wijze. Innovaties worden weinig tot niet doorgevoerd in de productie. Door deze keuze is het eindresultaat van de productie cyclus (nog) niet voorspelbaar.  De geproduceerde piano's en vleugels  zullen piano fabrikanten trots bestempelen als unieke onvergelijkbare instrumenten. Voor een nieuwe vleugel kan het daarom lucratief zijn een analyse te maken van het mechaniek en eventueel te laten optimaliseren.

Kosten van een PTD analyse.

Bij een analyse bekijk ik de staat van het mechaniek en meet ik van 18 proeftoetsen de hamers, onderhamers, toetsen, ratio en op- en neer gewicht. Met deze analyse kan ik aangeven wat de verbeteringen zullen zijn bij een PTD installatie en hoeveel werk hier in gaat zitten. Het maken van een analyse kost €149,- Deze kosten vervallen bij het accepteren van de offerte.

PTD in mijn werkplaats

Bij iedere restauratie of revisie maak ik standaard gebruik van de PTD methode.

 

Onderstaand vind u een video waarin ik in detail uitleg welke handelingen er komen kijken bij het uitbalanceren op de PTD methode.

PTD - Precision Touch Design
Precision touch design steinway ptd
precision touch design bechstein ptd

Meer informatie

Gedetailleerde uitleg over PTD en de voordelen ten opzichte van traditionele methodes kunt u lezen in mijn Blog:

Voor meer informatie kunt u altijd contact met mij opnemen.

ptd precision touch design van dongen pianos