Carbon onderdelen van Wessell, Nickel & Gross

Carbon mechaniek onderdelen van Wessell, Nickel & Gross

Het carbon speelmechanisme

De nadelen van houten onderdelen houdt pianofabrikanten al jaren bezig. Merken als Lindner, Yamaha en Kawai begonnen te werken met plastic onderdelen en in het verleden zijn er zelfs merken geweest die compleet metalen mechanieken maakte. De plastics waren nog van slechte kwaliteit en werden in de loop van de tijd broos. Metaal bleek een te zwaar en kostbaar materiaal voor het fijne mechaniek werk.

Toen carbon op de markt kwam begonnen de eerste fabrikanten een aantal onderdelen te vervangen in hun mechaniek. Merken als Kawai, Steingreaber en Mason & Hamlin kwamen erachter dat dit materiaal het hout op alle gebieden te slim af was.

Wessell, Nickel & Gross

Hout vs Carbon

Het speelmechanisme van de piano en vleugel bestaat al sinds zijn geboorte uit hout. Een logische keus aangezien hout makkelijk te bewerken en goed voorhanden was. Houten onderdelen hebben ook hun nadelen. Het krimpt, zet uit, draait en kromt bij verschillen in luchtvochtigheid en het materiaal is niet homogeen. Twee verschillende onderdelen kunnen zonder verschillen in dimensies wel makkelijk grammen schelen in gewicht. Aangezien de betere pianotechnieker tegenwoordig het mechaniek op de tiende gram uitbalanceert zijn dat grote verschillen die gecompenseerd moeten worden.

Met al deze nadelen maakt carbon korte metten. Het krimpt, buigt of draait niet en daarnaast gaat het materiaal langer mee onder de zwaarste omstandigheden.

WNG logo

Wessell, Nickel & Gross piano onderdelen

Het merk dat op een zeker moment geheel overstapte op carbon onderdelen was de Amerikaanse mechaniek bouwer Wessell, Nickel & Gross (WNG). Zij hebben niet zomaar dezelfde onderdelen van hout gekopieerd in carbon, maar ze hebben alle onderdelen geheel opnieuw ontworpen en opgebouwd. Hierdoor is het mechaniek voor de technieker heel makkelijk aan te passen naar wens zonder te moeten zagen, frezen en lijmen.

De onderdelen zijn extreem homogeen. Dat wil zeggen dat de flexibiliteit het gewicht en interne demping per onderdeel exact gelijk is. Een droom voor iedere pianotechnicus. Daarnaast is de levensduur van de onderdelen vele malen langer dan hout. Dat is dan weer de droom van iedere pianist!

Wessell Nickel And Gross piano
Wessell Nickel & Gross action

WNG piano onderdelen in mijn werkplaats

Bij het restaureren of reviseren bied ik altijd de mogelijkheid te kiezen voor de mechaniek onderdelen van WNG. Ik heb ruime ervaring met de onderdelen. De prijzen van de onderdelen zijn vergelijkbaar met eersteklas houten onderdelen van bijvoorbeeld Renner en Steinway.

Het mechaniek heeft zich uitmuntend bewezen op conservatoria, studios en concertpodia. Topmerken als Kawai, Mason & Hamlin en Phoenix verkopen liever niet meer zonder.

 

Upgrade naar WNG

In deze video vervang ik het complete mechaniek met een Wessell, Nickel & Gross mechaniek.

Voor meer informatie of prijzen kunt u altijd contact met mij opnemen.

wng installer