Waarom je geen piano bij de kringloop wil kopen

Waarom je geen piano bij de kringloop wil kopen.

Ik heb al in meerdere blogs aangegeven waarom je geen piano bij de kringloop wil kopen, maar het kan geen kwaad om hier nog even wat dieper op in te gaan. Ik kom namelijk nog steeds een paar keer per maand kringloop piano’s tegen waar ik tranen van in mijn ogen krijg.

Kringloop piano

Hoe komt de kringloop aan de piano’s?

De piano’s komen op verschillende manieren bij kringloopwinkels. De meest voorkomende is de piano als bijvangst bij een complete inboedel na overlijden. De waardevolle spullen zijn tussen de inboedel uitgevist door de kinderen en alles wat niet te slijten is mag de kringloop op komen halen. De piano’s zijn vaak ouder dan de overledenen zelf en de personen in kwestie vonden het vanaf een bepaalde leeftijd (begrijpelijk) niet meer zo nodig om grote investeringen te doen in de piano. Als de piano al onderhouden is de laatste jaren, was dat waarschijnlijk alleen om hem spelend te houden.

De meeste kringloopwinkels halen ook spullen op zonder overlijden. Dat is natuurlijk fantastisch! Als de pianostemmer jou verteld heeft dat de piano niet meer te redden is, zie jij het niet zitten om dat ding naar de milieustraat te brengen. Je verzameld dus wat extra grofvuil en je maakt een ophaalafspraak bij de kringloop. Het voelt erg nobel als je jouw spullen een tweede leven gunt.

Hoe worden de piano’s door de kringloop beoordeeld?

Niet…

De kringloop wordt meestal bemand door kwetsbaar personeel die op vrijwillige basis hun dagbesteding komen doen. Aan de ene kant een win-win situatie natuurlijk. Deze mensen hebben een dagbesteding en de kringloop verdient grof geld voor het verkopen van uw gratis spullen zonder personeelskosten. Dit is niet het personeel waar je expertise van kan verwachten. Daarnaast is er ook nog het grote verloop van personeel en soms de onwil van de leiding.

Aan een vaas kan je redelijk zien of hij nog goed is. Aan een boek ook… Aan de piano kan je dat niet altijd zien, maar om de een of andere reden worden die ook te koop gezet als ze overduidelijk kapot zijn.

De prijs varieert vaak tussen de 20 en 250 euro. Ik heb werkelijk geen idee waarop ze die prijs baseren. De kringloop zelf ook niet.

Prijzen kringloop piano's

Wat vind de kringloop zelf?

Ik heb meerdere malen contact gehad met meerdere kringlopen over de piano’s, want ik zit regelmatig bij een klant slecht nieuws te vertellen en doe dat liever niet. Ik ben van mening dat een winkel, in welke vorm dan ook, geen kapotte spullen horen te verkopen. Ik heb mijn diensten aangeboden om de piano’s die binnen komen te beoordelen of een van de medewerkers een mini-cursus “piano beoordelen” te geven. Dit vinden zij allemaal niet nodig. De kringloop is er namelijk van overtuigd, zo vertelde ze mij, dat de mensen die bij hen een piano kopen natuurlijk wel weten dat het om decoratie gaat. Mijn advies om dat in de toekomst te vermelden op de prijs-sticker is helaas niet aangenomen.

Kringloop pianoOpknappers?

Ja dat staat wel eens op de sticker. Dan is er dus een medewerker geweest die er zelf al achter gekomen is dat het hier een kapotte piano betreft. Als de piano het waard geweest was om op te knappen was hij nooit bij eindstation kringloop aangekomen. Opknapper betekend dus eigenlijk “total loss“.

Zijn er uitzonderingen?

Ja! ik heb de afgelopen 10 jaar 1x een piano tegengekomen van de kringloop die het eigenlijk prima deed. Deze stond voor hij de showroom in ging al in de woonkamer van een medewerker. Nadat ik verklapte wat zo’n piano in de pianowinkel opbrengt stond hij een week later voor dat bedrag op marktplaats. Deze uitzonderingen gaat u dus waarschijnlijk niet vinden in de kringloop.

Conclusie:

Laat je niet verleiden! De kringloop is geen pianowinkel, maar het afvoerputje van kasten die ooit als piano’s hebben gefunctioneerd.