Hoe vind ik een goede piano op marktplaats?

Hoe vind ik een goede piano op marktplaats?

Marktplaats is een prachtig platform voor het verhandelen van spullen zonder tussenkomst van een dealer of belastingdienst, maar vaak ook zonder tussenkomst van expertise over het product. Zo zijn er honderden piano’s te vinden van “gratis op te halen” tot “bieden vanaf €40.000,-“. De meeste advertenties zijn met de beste bedoelingen ontstaan, maar toch lijden veel transacties tot een “slecht nieuws gesprek” van de pianostemmer die de piano moet gaan stemmen.

Uiteraard raad ik iedereen aan een piano in een pianowinkel te kopen. Daar is de expertise aanwezig en voor een occasion piano in de showroom staat, wordt deze eerst schoongemaakt, nagelopen op gebreken, afgeregeld en gestemd. Zo kan de pianowinkel er met een gerust hart een aantal jaar garantie geven.

Is Marktplaats toch de enige optie? Dan kan je met het volgende stappenplan de kans op een miskoop aanzienlijk verkleinen.

Stap 1. Voorselectie op Marktplaats

In de voorselectie zijn de criteria belangrijk die niemand anders voor u kan beslissen.

Uiterlijk: De piano neemt vanwege zijn omvang altijd een prominente plek in. De looks zijn daarom erg belangrijk. De kleur, het model en de grootte zijn allemaal smaak gebonden en heeft u uiteraard geen externe expertise voor nodig.

Prijs: Ook de prijs is persoonlijk. Wat wilt u er aan uitgeven? Let goed op dat er Marktplaats andere regels gelden dan in de winkel. In de winkel is de prijs afhankelijk van het uiterlijk, het merk, de kwaliteit, het onderhoud en het geluid. Op Marktplaats worden bedragen gevraagd op basis van wat de verkoper denkt dat de piano waard is. Meestal niet gehinderd door enige kennis. Er staan dus waardeloze piano’s op van 10.000 euro, maar er worden ook zeer goede piano’s gratis aangeboden.

Afstand: Als de piano bevalt moet deze ook vervoerd worden naar zijn nieuwe plek. Of u dit nu zelf wil doen of professioneel. Het gaat in beide gevallen tijd en geld kosten. Niet onbelangrijk om daar rekening mee te houden.

Na het filteren van deze criteria blijven er waarschijnlijk enkele opties over en kunnen we naar de volgende stap.

   

Stap 2. Selecteer op geluid en speelaard

Als u reeds een piano heeft of heeft gehad en u speelt een aardig nootje dan is het aan te raden de piano eerst even uit te proberen. Ieder piano verschilt in speelaard en geluid. Ook als het eenzelfde merk en type is als u gewend bent. Het kan zijn dat de piano wat ontstemd is en dat het lastig is om daar doorheen te luisteren. Neem hiervoor gerust uw tijd en laat u niet opjagen. Je moet de piano even aanvoelen en eigen maken. Zijn gemakken en ongemakken proberen te ontdekken.

Vind u dat u niet kan spelen of niet in staat bent om dit te beoordelen dan kunt u deze beoordeling ook laten doen bij stap 3.

Stap 3. De laatste check

Dit is de belangrijkste stap.

Laat de piano altijd keuren. Ook als de piano gratis of heel goedkoop is! Zo’n keuring laat u natuurlijk niet doen door uw dochter of zoon die net op pianoles zit. Ook niet door een pianoleraar, concertpianist of een oom die toevallig ook piano speelt. Deze mensen kunnen dezelfde criteria beoordelen als u zelf. Een keuring laat u doen door een pianostemmer/ -technicus.

De pianotechnicus bekijkt de piano van binnen en beoordeelt criteria als stemming, zangbodem, stempennen, slijtage en afregeling van het mechaniek en slijtage aan de toetsen. Hij beoordeelt of de piano nog een tijd mee kan, of er grote uitgaven aan zitten te komen of wat er moet gebeuren om hem in bruikbare staat te krijgen. Zo weet u voor dat u de aankoop doet wat u in huis haalt.

De meeste pianotechnici noemen dat een “aankoopkeuring” of “aankoopbemiddeling”. De prijzen variëren, maar het is altijd goedkoper dan een gratis onbruikbare piano vervoeren en afvoeren. De pianostemmer die de piano niet kan stemmen kost ook geld en dat voelt altijd extra zonde.

De goedkoopste optie voor een keuring is de huidige eigenaar vragen wie de piano onderhouden heeft. Dan is een telefoontje naar deze pianostemmer vaak genoeg en gratis. Als de huidige eigenaar de piano nooit heeft laten stemmen of niet meer kan herinneren wie de pianostemmer was dan weet u ook genoeg.

Meer inhoudelijkere tips over merken, pianowinkels, wat te kopen en wat je vooral niet moet kopen? Lees verder, want ik heb er al het een en ander over geschreven:

»  Tips voor het kopen van een piano

»  Tips voor het kopen van een vleugel

»  Waarom je geen piano bij de kringloop wil kopen

»  Verklarende woordenlijst Marktplaats

»  Tips voor het kopen van een Steinway & Sons

»  De goedkope of gratis piano

»Tweedehands Yamaha piano’s – Waar moet ik op letten?

Alvast heel veel speelplezier en hopelijk tot ziens!