Het besnaren van een vleugel of piano

Het besnaren van een vleugel of piano

Besnaring vleugel of pianoEen van mijn favoriete werken in de pianotechniek is het besnaren van een vleugel of piano. Als een instrument een nieuwe besnaring krijgt gaat dit vaak gepaard met meerdere werkzaamheden. De snaren zijn namelijk even van de piano af en daardoor kan je overal goed bij. Het gietijzeren frame kan eruit, de zangbodem kan gerepareerd of schoongemaakt worden, de kammen kunnen voorzien worden van nieuwe stiften en als het nodig is kan het stemblok vervangen worden. Dit maakt de klus kostbaar en tijdrovend. Logischerwijs gebeurt dit vaak met instrumenten waarbij dit rendabel is.

Het nut van een nieuwe besnaring

Net als op een gitaar en andere instrumenten wordt de besnaring van een piano of vleugel naarmate hij ouder wordt doffer van klank. De elasticiteit wordt steeds minder en het instrument kan futloos gaan klinken. Een besnaring van piano of vleugel gaat gemiddeld tussen de 30 en 50 jaar mee. Er zijn uitzonderingen waar de besnaring langer op zit en nog steeds goed functioneert. Bij concertinstrumenten wordt de besnaring vaak al met 15 a 20 jaar vervangen.

Besnaren als visitekaartje

Met een nieuwe besnaring kan je je als vakman onderscheiden. Je kan hier een instrument mee verwennen, maar ook vernielen. Op een piano of vleugel zitten gemiddeld zo’n 250 snaren met hun eigen stempen. Om al die snaren en stempennen te installeren op dezelfde hoogte, met dezelfde torsie en evenveel omwentelingen is routine en perfectie nodig. Heb je dit niet, dan krijg je en instrument die beroerd stemt, slecht op stemming blijft en ook rommelig oogt. Ik kom regelmatig bij instrumenten die in het verleden zijn voorzien van een nieuwe besnaring. Ik kan daar soms heel verdrietig van worden.

Hierboven een aantal voorbeelden van besnaringen van de vorige “pianovakman”.

Doordat ik voor meerdere collega’s de besnaringen verzorg, besnaar ik gemiddeld 25 instrumenten per jaar. Veel collega’s hebben conservatoria in hun klantenkring, dus zit jij op een conservatorium in Nederland dan is er veel kans dat ik de besnaring van jouw vleugel heb vervangen. Hieronder zie je een filmpje van het besnaren van een Yamaha C7.

Bent u benieuwd of uw instrument aan een nieuwe besnaring toe is. Neem gerust contact op voor een advies op maat!